Spracovanie ovocia a zeleniny
Dezinfekcia » Spracovanie ovocia a zeleniny
Po zbere býva ovocie a zelenina na svojom povrchu často kontaminovaná najrôznejšími mikroorganizmami a spórmi plesní. Z dôvodu optimalizácie bezpečnosti a kvality potravín je potrebné týchto pôvodcov alimentárnych ochorení v priebehu spracovania odstrániť.
Aplikácia TwinOxide® pri spracovaní ovocia a zeleniny:
Ovocie:
- Dezinfekcia vody
- Umývanie čerstvého ovocia
- Dezinfekcia povrchov a produkčných liniek
- Dezinfekcia chladiacich a dopravných zariadení
Doporučené koncentrácie:
- 50 ppm (mg/l) pre dezinfekciu povrchov a produkčných liniek
- 0,35 ppm koncentrácia vo vode pre oplach ovocia
Zelenina:
Paradajky, uhorky
- Dezinfekcia vody
- Umývanie čerstvých paradajok
- Dezinfekcia kontaktných povrchov a zariadení
- Dezinfekcia skladovacích a transportných priestorov
Doporučované koncentrácie:
- 0,2 – 0,4 ppm oplach
- 0,1 – 0,2 ppm pri výrobe paradajkového pretlaku
- 50 ppm dezinfekcia povrchov
- 5 ppm dezinfekcia produkčných liniek
Hlávkový šalát:
- Dezinfekcia vody
- Pranie hlávkového šalátu
- Predĺženie doby trvanlivosti a zachovania zdravej farby šalátu po zabalení.
Doporučované koncentrácie:
- 0,1 ppm pre prvé umytie (priemerná teplota vody 8-10 °C)
- 0,4 ppm pre druhé umytie (priemerná teplota vody 2-3 °C)
Zemiaky:
- Dezinfekcia skladu a prepraviek
- Umytie zemiakov
- Ochrana pred plesňami a ich patogény pri klíčení
Doporučené koncentrácie:
- 0,5 ppm ako ochrana pred plesňami pri klíčení
- 0,2 – 0,5 ppm pre pranie a oplach
- 50 ppm dezinfekcia povrchov
Vlastnosti TwinOxide®
- Užitie prípravku TwinOxide® so sebou prináša celkové zvýšenie produkcie vďaka zlepšeniu mikrobiálnej kontroly.
- Predĺženie doby trvanlivosti
- Žiadne ovplyvnenie chuti a vône.
- TwinOxide® je efektívny proti hubám a plesniam, nie je potrebné použitie ďalších fungicídov.
chlordixid_OaZ.pdf, podrobná štúdia